Spät na zoznam článkov

Krehký život človeka

...alebo keď sa nám rebríček hodnôt v živote celý otočí

Krehký život človeka

Nedávno sme boli pozvané na jednu úžasnú udalosť pod menom Onko-konferencia v Leviciach pod záštitou občianskeho združenia Prežila som TO. Po pravde, človek sa veľa krát v návale povinností ani nezastaví a nepomyslí na jemnosť našich tiel či jedinečné chvíle, ktoré trávime s kolegami, priateľmi či rodinou. Nemyslíme na to, že možno už zajtra tu nebudeme, nerátame s tým, že by sme mohli jedným šmahom ruky stratiť všetko čo veríme, že patrí nám. Nie, ani život nieje v našich rukách. No napriek tomu, vieme robiť všetko pre to, aby sme si tento život užili a svoje telá udržali v najlepšej kondícii.

Prvá myšlienka a zároveň otázka, keď sme boli pozvané na konferenciu bola o prednáške o zdravom stravovaní, keďže je to pre nás základ, na ktorom staviame naše životy a našu prácu. Táto téma sa zdala byť pre mňa jedna z najpodstatnejších, keď hovoríme o vyliečení či všeobecne o liečení neduhov, ktoré nám život prináša. Prítomnosť tejto témy mi tam chýbala avšak moje nepochopenie nebolo na mieste ako som zistila neskôr. Na takejto konferencii sme boli prvý krát a už po prvých chvíľach prednášania nám bolo jasné, že téma zdravia je tam spomínaná v úplne inom kontexte a ide skôr o možnostiach liečby, boj ľudí s nedokonalosťou systému našej krajiny či boj o prežitie v podmienkach aké sú nám nastolené, o prístup pacientov a doktorov či zdravotníctva, ale hlavne o podporu na tejto ceste.  A napriek tomu, že ľudia majú chuť žiť, menia svoj život od základov a obracajú sa na odborníkov v našej či inej krajine, veľa krát prichádzajú do bodu zúfalstva, kedy tam sila prežiť síce víťazí, ale nedokonalý systém ju pomaly, ale isto dusí. Vtedy sa mi prednáška o zdravom stravovaní začala vytrácať pred očami a vyznela až pateticky nemiestna alebo skôr už nie natoľko podstatná. Tu išlo o pochopenie, zdieľanie skúseností, lásky a podpory a hladanie cesty ako sa to dá...

Vyjadrujeme veľký obdiv za tú obrovskú silu, ktorú dokážu ľudia v sebe nájsť aj v tej najťažšej chvíli svojho života a uvedomia si naozajstný rebríček hodnôt. Ľudia TAM to nevzdávali a hladali riešenia, hladali cestu. Podporovali sa a nachádzali v sebe nevídanú silu.

Skúsme to aj my nájdime tú svoju cestu a nečakajme do kým príde tvrdá rana a budeme musieť prehodnotiť celý svoj život kvôli zdravotným potiažam. Robme všetko pre to, aby sme mali silný základ, zdravé telo, zdravého ducha, pozitívne myslenie, rodinu a priateľov či prácu, ktorá nás napĺňa a dáva zmyseľ. Uvedomujme si denno denne čo je v našom živote dôležité a budujme ho na týchto základoch.

Vďaka tomuto pozvaniu sme mohli stráviť chvíle s ľuďmi, ktorí nás inšpirovali a utvrdili v tom, že ideme správnym smerom. Zdravie je základ, zdravie môžeme v našom živote brať veľmi ľahkovážne a na druhý deň oňho takto isto prísť. Preto berme do vlastných rúk aspoň to čo môžeme a vieme.

 

Ďakujeme pani Ivanka Debrecéniová za pozvanie, dôveru a Vašu chuť do života, za silu a odvahu, ktorú rozdávate ľuďom, ktorí to potrebujú. Ďakujeme za možnosť byť súčasťou tento krásnej konferencii.